Zaloguj Zarejestruj

Nowe przejście dla pieszych, połączyło zajezdnię i schron na Brusie

Poprawiło się bezpieczeństwo wokół Zajezdni Muzealnej Brus. 29 listopada oddane zostało do użytkowania przejście dla pieszych przez ulicę Konstantynowską przy Lontowej, które realizowano w ramach Budżetu Obywatelskiego.

Nowe przejście to rozwiązanie problemu, jaki napotykali piesi chcący przejść pomiędzy Zajezdnią Muzealną Brus, a muzeum w schronie przeciwlotniczym. Obie placówki nie były ze sobą w żaden sposób połączone, a kierowcy przejeżdżających samochodów często nie zwracali uwagi na osoby chcące przejść przez jezdnię.

Aby poprawić bezpieczeństwo odwiedzających, członkowie Klubu Miłośników Starych Tramwajów w Łodzi zgłosili do sekcji osiedlowej Budżetu Obywatelskiego propozycję wytyczenia przejścia przez ulicę Konstantynowską - na wysokości ul. Lontowej. Przejście służyłoby też okolicznym mieszkańcom, chcącym dostać się do lasu czy domu przy ul. Konstantynowskiej 96.

Propozycja utworzenia przejścia dla pieszych zyskała przychylność mieszkańców Złotna, którzy oddali na nią swoje głosy. W efekcie, oprócz oznakowania pionowego i poziomego, powstały fragmenty chodnika po obu stronach ulicy Konstantynowskiej, a także przejście przez wyremontowane torowisko.

Chcemy złożyć serdeczne podziękowania dla Stowarzyszenia Złotno Jest Fajne oraz Szkoły Podstawowej nr 169 za możliwość współpracy przy promocji osiedlowych wniosków do Budżetu Obywatelskiego.

ROK 2018 ROKIEM KOMUNIKACYJNYCH ROCZNIC

jubigraf2018

Daniel Siwak

W latach 2012-2015 sekretarz KMST i koordynator ekipy organizacyjnej Zajezdni Muzealnej Brus. Od 2016 przewodnik po muzealnym obiekcie. Miłośnik komunikacji miejskiej, zawodowo zajmuje się transportem publicznym i koleją. Współtworzy serwis kmst.pl oraz prowadzi własnego bloga transportowego Komunikacjazbiorowa.pl.

Login to post comments